"TAVASZI SZÉL" – Erasmus + stratégiai partnerségi pályázat (2015-2016)

A pályázatban résztvevő szervezetek:
Élményakadémia Közhasznú Egyesület (főpályázó, képző szervezet)
Outward Bound Románia (képző szervezet)
Dévai Szent Ferenc Alapítvány (partner szervezet, megvalósítási hely)
EMMI Rákospalotai Javítóintézet és Speciális GyermekotthonA 4 partnerintézmény (2 gyermekotthon és 2 élménypedagógiai képző és szakmai szervezet) által megvalósítandó, 2 éves Tavaszi Szél program célja, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy a gyermekotthonban nevelkedő – különös tekintettel a speciális nevelési igényű – fiatalok, a  gyermekotthoni tartózkodásuk alatt minél hatékonyabb fejlesztő támogatást kapjanak ahhoz, hogy a társadalom felelős, kezdeményező, kreatív és vállalkozó kedvű állampolgáraivá váljanak. Így az intézményekből kikerült fiatalok foglalkoztathatósága, társadalmi integrációja növekedjen, s nagyobb eséllyel be tudjanak lépni a munkaerőpiacra.
A fenti célokat a Tavaszi Szél partnerei bevált gyakorlatok összegyűjtésével és egy jó gyakorlat gyűjtemény kidolgozásával, majd az ezen alapuló két innovatív fejlesztési terv és módszertan – mely egyrészt a nevelőket, mint multiplikátorokat, másrészt a fiatalokat célozza – kívánja elérni. A tevékenységek eredményeként egy több dimenzió szerint kereshető (pl. fejlesztési igények, célcsoportok, életkor) könnyen használható, gyakorlati tapasztalatokat (helyzetleírások, siker-sztorik) is bemutató, praktikus egyszerű eszközöket tartalmazó útmutatók jönnek létre.
A projektben az EMMI Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthon mint együttműködő partner és megvalósítási hely vesz részt. Az intézet munkatársai aktív szerepet vállalnak a pályázat minden szakaszának megvalósításában, kezdve a jó gyakorlatok gyűjtésétől a módszertani gyűjtemény kidolgozásán át, a megvalósuló fejlesztéseken és képzéseken való részvételig, egészen az eredmények visszacsatolásának és fenntarthatóságának biztosításáig. Ezt a munkát az intézet részéről egy dedikált szakmai team koordinálja, akiknek feladata a vállalt pályázati feladatok megvalósulásának biztosítása és az intézetben folyó előkészítő, megvalósító és értékelő szakmai munka összefogása.
A pályázatban lehetőség nyílik az intézet számára, egy innovatív, az intézetre szabott képzési és fejlesztési program kialakítására és kipróbálására, melyben mind a gyermekek, mind az itteni dolgozók részesültek. Ezen túl a partner szervezetekkel való tudás- és jó gyakorlat megosztásra, nemzetközi tanulmányúton való részvételre a romániai partnereknél, illetve a képző szervezetek részéről szakmai felkészítésben és mentorálásban való részvételre volt lehetőség, amelynek köszönhetően a kidolgozott módszer a pályázat lezárását követően is működtethető, fenntartható lesz az intézetben.

A 2016. évben sor került az intézményből 12 fő képzésére 2x5 napban. 2015. februárban Magyarországon, márciusban Erdélyben (Szovátán) megvalósítandó képzési programban, melyben saját munkatársainkon kívül 10 fő vett részt a  Dévai Szent Ferenc Alapítvány munkatársai közül.
2016. áprilisban sor került 15 fő speciális gyermekotthoni gondozott élménypedagógiai táborára, Szovátán az Outward Bound Románia társpályázó közreműködésével, melynek során már 3 fő a programban kiképzett munkatársunk vett részt.
2016. II. félévben készül el a program keretében az ún. jó gyakorlatok kiadvány.